Carbohydrates Food Secrets | Carbohydrates Meaning ? Carbohydrates Foods Example

What do you understand by Carbohydrates and its functions ?

Carbohydrates

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 Carbohydrate means family of organic compounds essentially made of three elements i.e. carbon, hydrogen and oxygen. Carbohydrates are widely distributed in plant foods. 

They are mainly present in these foods in the form of three types of compounds called sugars, starches and fibres. All these carbohydrates are made up of some basic simple units.

 Example of a basic unit is glucose. Other examples are fructose and galactose, All types of carbohydrates i.e. sugars, starches and fibre can be classified as available and non-available carbohydrates.

 Carbohydrates like sugars and starches are digestible in the human digestive tract and hence can be made available.to the body for its functioning. These carbohydrates are termed as available carbohydrates.

 Cellulose and certain other large carbohydrates, made up of several glucose units, cannot be digested in the human digestive tract.,These are referred as fibre or non-available carbohydrates.


 Functions of Carbohydrates :

 Energy-giving function : The chief function of carbohydrates is to furnish energy for the working of the body. One gram of carbohydrate provides approximately 4 kilocalories (Kcal). Carbohydrate foods are widely distributed in nature and are the cheapest sources of energy. They usually provide 60-70 per cent of the total calories in our diets. The kilocalorie is the unit of measurement of energy. 

Utilisation of fats : 
Some amount of carbohydrate is needed for the proper utilisation of fat in the body. Presence of carbohydrates in the diet prevents the body from breaking down too much fat for energy. In case of deficiency of carbohydrates in the diet, more fat will be broken down to meet the energy requirements of the body.



A. Scurvy 

                                                                  


কার্বোহাইড্রেট এবং এর কাজগুলি দ্বারা আপনি কী বোঝেন?

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 কার্বোহাইড্রেট অর্থ জৈব যৌগগুলির পরিবার মূলত তিনটি উপাদান অর্থাৎ কার্বন, হাইড্রোজেন এবং অক্সিজেন দ্বারা গঠিত।  কার্বোহাইড্রেটগুলি উদ্ভিদের খাবারগুলিতে বিস্তৃত হয়।  তারা মূলত এই খাবারগুলিতে শর্করা, স্টার্চ এবং ফাইবার নামে তিন ধরণের যৌগ আকারে উপস্থিত হয়।  এই সমস্ত শর্করা কিছু বেসিক সহজ ইউনিট নিয়ে গঠিত।  একটি মৌলিক ইউনিটের উদাহরণ হ'ল গ্লুকোজ।  অন্যান্য উদাহরণগুলি ফ্রুক্টোজ এবং গ্যালাকটোজ, সব ধরণের কার্বোহাইড্রেট অর্থাত শর্করা, স্টার্চ এবং ফাইবার উপলভ্য এবং অ-উপলব্ধ কার্বোহাইড্রেট হিসাবে শ্রেণিবদ্ধ করা যেতে পারে।  শর্করা এবং স্টার্চের মতো কার্বোহাইড্রেটগুলি হজম হয় মানুষের হজমে ট্র্যাক্ট এবং তাই এটির কার্যকারিতার জন্য শরীরকে উপলব্ধ করা যায়।  এই শর্করা উপলব্ধ কার্বোহাইড্রেট হিসাবে অভিহিত করা হয়।  সেলুলোজ এবং কয়েকটি অন্যান্য বৃহত শর্করা, যা বেশ কয়েকটি গ্লুকোজ ইউনিট নিয়ে গঠিত, মানব পাচনতন্ত্রে হজম হতে পারে না, এগুলিকে ফাইবার বা অ-উপলভ্য কার্বোহাইড্রেট হিসাবে উল্লেখ করা হয়।


 কার্বোহাইড্রেটগুলির কার্যকারিতা:


 শক্তি প্রদানের কার্য: কার্বোহাইড্রেটগুলির প্রধান কাজ হ'ল দেহের কাজের জন্য শক্তি সরবরাহ করা।  এক গ্রাম কার্বোহাইড্রেট প্রায় 4 কিলোক্যালরি (কেসিএল) সরবরাহ করে।  কার্বোহাইড্রেট জাতীয় খাবারগুলি প্রকৃতিতে বিস্তৃত এবং শক্তির সস্তারতম উত্স।  তারা সাধারণত আমাদের ডায়েটে মোট ক্যালোরির 60-70 শতাংশ সরবরাহ করে।  কিলোক্যালরি শক্তি পরিমাপের একক।


 চর্বি ব্যবহার:

 শরীরে ফ্যাট যথাযথভাবে ব্যবহারের জন্য কিছু পরিমাণ শর্করা প্রয়োজন।  ডায়েটে কার্বোহাইড্রেটের উপস্থিতি শরীরকে শক্তির জন্য খুব বেশি ফ্যাট ভেঙে ফেলা থেকে বাঁচায়।  ডায়েটে কার্বোহাইড্রেটের ঘাটতি হলে শরীরের শক্তির প্রয়োজনীয়তা মেটাতে আরও চর্বি ভেঙে ফেলা হবে।

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कार्बोहाइड्रेट और इसके कार्यों से आप क्या समझते हैं

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 कार्बोहाइड्रेट का अर्थ है कार्बनिक यौगिकों का परिवार जो अनिवार्य रूप से तीन तत्वों अर्थात् कार्बन, हाइड्रोजन और ऑक्सीजन से बना है।  पौधों के खाद्य पदार्थों में कार्बोहाइड्रेट व्यापक रूप से वितरित किए जाते हैं।  वे मुख्य रूप से शर्करा, स्टार्च और फाइबर नामक तीन प्रकार के यौगिकों के रूप में इन खाद्य पदार्थों में मौजूद होते हैं।  ये सभी कार्बोहाइड्रेट कुछ मूल सरल इकाइयों से बने हैं।  एक मूल इकाई का उदाहरण ग्लूकोज है।  अन्य उदाहरण फ्रुक्टोज और गैलेक्टोज हैं, सभी प्रकार के कार्बोहाइड्रेट यानी शर्करा, स्टार्च और फाइबर को उपलब्ध और गैर-उपलब्ध कार्बोहाइड्रेट के रूप में वर्गीकृत किया जा सकता है।  शर्करा और स्टार्च जैसे कार्बोहाइड्रेट मानव पाचन तंत्र में सुपाच्य होते हैं और इसलिए इसे उपलब्ध कराया जा सकता है।  इन कार्बोहाइड्रेट को उपलब्ध कार्बोहाइड्रेट कहा जाता है।  सेल्यूलोज और कुछ अन्य बड़े कार्बोहाइड्रेट, जो कई ग्लूकोज इकाइयों से बने होते हैं, को मानव पाचन तंत्र में पचा नहीं जा सकता है। इन्हें फाइबर या गैर-उपलब्ध कार्बोहाइड्रेट कहा जाता है।

 कार्बोहाइड्रेट के कार्य:


 ऊर्जा देने वाला कार्य: कार्बोहाइड्रेट का मुख्य कार्य शरीर के काम करने के लिए ऊर्जा प्रदान करना है।  एक ग्राम कार्बोहाइड्रेट लगभग 4 किलोकलरीज (Kcal) प्रदान करता है।  कार्बोहाइड्रेट खाद्य पदार्थ व्यापक रूप से प्रकृति में वितरित किए जाते हैं और ऊर्जा के सबसे सस्ते स्रोत हैं।  वे आमतौर पर हमारे आहार में कुल कैलोरी का 60-70 प्रतिशत प्रदान करते हैं।  किलोकैलोरी ऊर्जा के मापन की इकाई है।


 वसा का उपयोग:

 शरीर में वसा के उचित उपयोग के लिए कार्बोहाइड्रेट की कुछ मात्रा की आवश्यकता होती है।  आहार में कार्बोहाइड्रेट की उपस्थिति शरीर को ऊर्जा के लिए बहुत अधिक वसा को तोड़ने से रोकती है।  आहार में कार्बोहाइड्रेट की कमी के मामले में, शरीर की ऊर्जा आवश्यकताओं को पूरा करने के लिए अधिक वसा टूट जाएगा।

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